Recuperatorul de caldura

In materialul urmator o sa discutam despre RECUPERATORUL DE CALDURA. Ce este, ce face si ce nu face.

Un recuperator de caldura este o unitate de ventilatie ce realizeaza un permanent schimb de aer in incaperea pentru care va fi montat, recuperand o parte din caldura aerului evacuat. De asemenea, poate fi integrat intr-un sistem HVAC ca parte componenta a acestuia sau folosit ca unitate singulara. Un recuperator de caldura are rolul de a evacua aerul viciat dintr-o incapere, de a introduce aer proaspat, filtrare aer proaspat introdus si de a realiza transferul de energie termica intre cele doua schimburi de aer. Poate fi folosit in multiple aplicatii dar tinand cont ca aerul vehiculat trebuie sa fie curat, fara grasimi, iar nivelul de umiditate normal. Periodic are nevoie de mentenanta si de inlocuirea filtrelor.

Modul de functionare poate fi setat din panoul de comanda din dotare astfel:

–              Modul vara – cand realizeaza schimburile de aer, introducere si evacuare cu transfer termic;

–              Modul iarna – cand se seteaza temperatura dorita iar ventilatoarele pornesc concomitent cu bateria electrica (aceasta este furnizata separat si este necesara doar daca se doreste incalzire).

In timpul procesului de evacuare a aerului viciat si inlocuirea acestuia cu aer proaspat filtrat din exterior, prin schimbatorul de caldura se realizeaza recuperarea de caldura, astfel, o parte din caldura aerului evacuat este transferata fluxului de aer introdus. Cele doua fluxuri de aer ce trec prin schimbatorul de caldura nu se intersecteaza.

Eficienta unui recuperator de caldura este influentata de anumiti factori, cum ar fi temperatura exterioara, nivelul de umiditate din aer, tipul de schimbator de caldura folosit, dimensionarea corecta sau nivelul de colmatare al filtrelor.

Indiferent daca este folosit singur sau ca facand parte dintr-un sistem HVAC, recuperatorul nu dezumidifica aerul. Acolo unde nivelul de umiditate din aer depaseste 50-60%, trebuie stiut ca un recuperator nu va rezolva aceasta situatie. In acest caz, te rugam sa iei legatura cu noi pentru a stabili ce echipament este mai potrivit. Recuperatorul de caldura nu purifica aerul. Foloseste filtre G4 pentru filtrarea aerului proaspat introdus din exterior, insa purificarea aerului se realizeaza prin aparate special dotate cu sisteme de filtrare in acest sens si in mai multe etape.